SEAT Sport plankgas in WTCC 2013

5 jaren geleden door in Autonieuws Getagd: ,

SEAT Sport plankgas in WTCC 2013SEAT Sport, dat verantwoordelijk is voor de autosportactiviteiten van SEAT, werkt in het FIA World Touring Car Championship 2013 opnieuw nauw samen met klantenteams. Na het succesvolle debuut van de nieuwe 1.6-liter turbo benzinemotor in 2012 verschijnt de SEAT Leon WTCC – één van de meest succesvolle toerwagens van de afgelopen jaren – dit seizoen opnieuw aan de start van het WK voor toerwagens. Afgelopen weekend waren de Leon’s WTCC tijdens het eerste raceweekend in Monza direct, en als vanouds, in de voorste gelederen terug te vinden, met als resultaat drie SEATs in de top tien van het algemeen klassement.

Dit jaar rijden vier teams met de SEAT Leon WTCC: Campos Racing (Spanje), Tuenti Racing Team (Spanje), Special Tuning Racing (Groot-Brittannië) en Münnich Motorsport (Duitsland). Dit laatste team heeft de regerend Wereldkampioen Rob Huff in zijn gelederen, die met een Leon WTCC met startnummer 1 aan de start verschijnt. Vanwege een crash in de kwalificatie kon Huff zijn kampioensaspiraties afgelopen weekend nog niet bekrachtigen, maar tijdens de races werd duidelijk dat het met de snelheid prima voor elkaar is.

Naast Huff rijdt er dit jaar nog een andere regerend Wereldkampioen voor Team Münnich: Marc Basseng, die in 2012 de titel in het FIA GT1 Kampioenschap veroverde. Met een vierde plaats in de tweede race op Monza liet Basseng afgelopen weekend direct zien dat hij tot de titelkandidaten van 2013 behoort en dat hij zich met de SEAT Leon in het WTCC uitstekend thuis voelt.

Technische ondersteuning
SEAT Sport ondersteunt de vier klantenteams met technische assistentie, gebaseerd op de enorme knowhow die de autosportafdeling van SEAT over de jaren heen heeft opgedaan. Specialisten van SEAT Sport zullen bij alle 24 races op de twaalf circuits wereldwijd aanwezig zijn.

Aan de basis van SEAT’s WTCC-toerwagen ligt de 1.6-liter turbo benzinemotor met een vermogen van 228 kW/310 pk en een maximumkoppel van 410 Newtonmeter. Afgelopen seizoen liet de door SEAT Sport ontwikkelde krachtbron al merken dat hij alle capaciteiten in huis heeft om in elke WTCC-race voorin het veld mee te doen. De Leon WTCC is gebaseerd op de 5-deursversie van de Leon Cupra en is door de engineers van SEAT Sport aangepast overeenkomstig het officiële, internationale FIA-reglement.

De SEAT Leon WTCC is één van de meest succesvolle toerwagens van de afgelopen jaren, waarin SEAT tweemaal het Wereldkampioenschap won – in 2008 en 2009. Het Spaanse merk zorgde daarmee voor behoorlijk wat sensatie, want in 2007 was de Leon TDI de eerste dieselaangedreven auto die aan de start van het WK verscheen, alvorens de twee daaropvolgende jaren de WK-titel te veroveren. De auto en motor werden allebei door SEAT Sport ontwikkeld