Elektronische stabiliteitscontrole (ESC) moet wereldwijd tot de standaarduitrusting gaan behoren, aldus Global NCAP

4 jaren geleden door in Geen categorie Getagd: , , ,

TIANJIN, China, November 1, 2014 /PRNewswire/ —

Global NCAP is blij met de beslissing dat vanaf 1 november 2014 alle nieuwe voertuigen in de EU verplicht uitgerust moeten zijn met ESC, een levensreddend veiligheidssysteem dat botsingen voorkomt. Geschat wordt dat sinds 1995 ten minste 188.500 botsingen met bijbehorend letsel zijn voorkomen in de EU, en dat meer dan 6100 levens zijn gered dankzij ESC.

De overkoepelende organisatie voor NCAP’s verzoekt nu dat deze levensreddende technologie op wereldwijde schaal wordt ingevoerd. Global NCAP dringt er bij alle VN-lidstaten op aan om tijdens het huidige “Decennium van actie voor verkeersveiligheid” van de Verenigde Naties ESC verplicht te stellen in alle auto’s, wereldwijd.  

Max Mosley, voorzitter van Global NCAP, zegt hierover: “Het huidige, wereldwijde percentage (59%) van nieuwe passagiers- en lichte bedrijfsvoertuigen dat is uitgerust met ESC is veel te laag. Er moet actie ondernomen worden om dit percentage uiterlijk tegen het einde van het ‘decennium van actie voor verkeersveiligheid’ van de VN tot 100% te verhogen.

David Ward, secretaris-generaal van Global NCAP, laat weten: “ESC is de belangrijkste stap voorwaarts op het gebied van verkeersveiligheid sinds de invoering van de veiligheidsgordel. De antisliptechnologie voorkomt nu al honderdduizenden botsingen die plaatsvonden als gevolg van controleverlies over het voertuig en redt daardoor tienduizenden levens. Dit zal alleen nog maar toenemen als wetgevers over de hele wereld ESC verplicht stellen.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Global NCAP die op 30 oktober, gelijktijdig met de 2014 VN-top in het kader van het ‘decennium van de verkeersveiligheid’, werd gehouden in Tianjin (China), heeft Global NCAP de Tiajin-verklaring aangenomen.

De verklaring van Global NCAP prijst alle landen die de invoering van ESC verplicht hebben gesteld, waaronder Australië, Canada, de Europese Unie, Israël, de Republiek Korea, de Russische Federatie, Turkije en de VS en omarmt de wettelijke toezeggingen die onlangs zijn gedaan door de overheid van Argentinië en Nieuw-Zeeland om deze levensreddende technologie respectievelijk in 2018 en 2015 verplicht te stellen.  

De verklaring roept alle VN-lidstaten op, en dan met name de landen die voertuigen produceren, om ESC voor 2018 verplicht te stellen bij nieuwe modellen en voor 2020 bij alle voertuigen. De verklaring bepleit dit op basis van het VN-reglement 13H voor erkende minimale veiligheidsnormen en het Mondiaal technisch reglement 127.

Global NCAP bepleit tevens dat autofabrikanten ESC opnemen in de standaarduitrusting, dat overheden en verzekeringsmaatschappijen het gebruik van ESC bevorderen via stimuleringsmaatregelen en dat wagenparkmanagers en autoverhuurbedrijven ESC zien als een vereiste voor hun wagenparken.

“ESC is een beproefde technologie die levens redt,” aldus Ward. “Voor autofabrikanten is het eenvoudig en niet duur om ESC te integreren in hun voertuigen. Daarom wordt in het mondiale actieplan van het ‘decennium van de verkeersveiligheid’ de installatie van ESC sterk aanbevolen. Consumenten, wagenparkmanagers en autoverhuurbedrijven die waar dan ook ter wereld auto’s kopen, zouden alleen moeten kiezen voor voertuigen die zijn uitgerust met ESC.”

ESC maakt gebruik van sensoren die voortdurend toezicht houden op de stabiliteit van het voertuig. Mocht het voertuig op droog, nat of glad wegdek beginnen te slippen, dan grijpt het systeem in. Door het motorkoppel te verminderen en de afzonderlijke wielen af te remmen, genereert het systeem de kracht die nodig is om een voertuig weer in goede banen te leiden. Ernstige botsingen worden hierdoor voorkomen.

Een groot aantal mondiale onderzoeken toont aan dat ESC ervoor zorgt dat maar liefst 40% minder dodelijke botsingen plaatsvinden (waar één persoon bij betrokken is). Daarnaast is in het actieplan van het ‘VN-decennium van de verkeersveiligheid’ een aanbeveling opgenomen om “de wereldwijde invoering van beproefde antibotstechnologieën zoals ESC” te bevorderen.

Perscontactpress@globalncap.org +44-20-7747-1684