Internationale ontwerpstudio’s voorspellen communicatie over en weer tussen auto’s en mensen tijdens 11e Design Challenge van jaarlijkse Los Angeles Auto Show

4 jaren geleden door in Geen categorie Getagd: , , ,

– Futuristische voertuigconcepten voorgesteld tijdens Press & Trade Days, 18-20 november

LOS ANGELES, 27 oktober 2014 /PRNewswire/ — De Los Angeles Auto Show (LA Auto Show®) heeft de inzendingen voor de Design Challenge 2014, ter gelegenheid van de 11e editie van deze jaarlijkse wedstrijd, bekendgemaakt. De inzendingen van dit jaar verkennen de toekomst van de connectiviteit van de auto door antwoord te geven op de vraag: “Sensing the Future: How Will Cars Interact With Us In 2029?” (vert.: De toekomst begrijpen: Hoe zal de interactie tussen auto’s en mens er in 2029 uitzien?)

Iedere inzending voor de Design Challenge laat zien hoe de technologie van de toekomst het raakvlak tussen mens en machine verder zal veranderen; een verbinding zal aangaan met onze zintuigen, onze bewegingen kan voorspellen en een relatie tussen ons en onze voertuigen zal creëren die steeds meer gaat lijken op die tussen mensen. Zo zijn er inzendingen die de focus leggen op het interieur dat berijder en/of passagier(s) en auto tegen 2029 op een comfortabele en veilige manier met elkaar verbindt. Omdat de in-car connectiviteit en technologie in een snel tempo evolueren, dwingt de Design Challenge ontwerpers in de automobielindustrie meer dan ooit om op zoek te gaan naar nieuwe instrumenten en kennis.

De deelnemende ontwerpstudio’s dit jaar vertegenwoordigen de volgende automobielfabrikanten: Acura, Honda, Infiniti, Peterbilt en Qoros. In de Design Gallery zullen verschillende studio’s hun nieuwste, op de toekomst gerichte concepten tonen. Er doen in totaal 10 studio’s, afkomstig van overal over de wereld, mee aan de Show. De volgende studio’s zullen in de Gallery aanwezig zijn: CALTY Design Research (VS), Mercedes-Benz Advanced Design Center California (VS), Nissan Design America, Inc. (VS), Subaru Global Design Team (Japan) en Volkswagen Group of America Design Center California (VS). Daarnaast zullen in een apart deel van de Gallery de concepten van studenten van vooraanstaande designacademies te zien zijn.

De inzendingen voor de 2014 LA Auto Show Design Challenge:

Honda R&D Americas, Inc. (VS) ontwierp een mens-en-machine interfaceconcept voor Acura. Het concept bestaat uit een extern en intern casco dat met modulair aanpasbaar gaasmateriaal verbonden is en dat aan de voorkeuren van de passagier kan worden aangepast. Het concept biedt plaats aan één of twee passagiers en de cockpit is gemaakt van een op stof lijkend materiaal dat eenvoudig kan worden gevormd door aan de bovenkant te trekken of er druk op uit te oefenen. Door toepassing van biometrie en een geheugen voor herhaald gebruik, zal het voertuig de voorkeuren van de gebruiker leren, op diens behoeften kunnen anticiperen en over het vermogen beschikken om zich aan diens vorm aan te passen.

Honda Advanced Design Tokyo (Japan) stelt de CARpet voor; een op de mens gericht interieur bestaande uit twee onderdelen, een tapijt en een bal. Het tapijt is een buitengewoon flexibel platform dat de mogelijkheid biedt om een ruimte te creëren die zich naadloos en vloeiend aan de vorm van de verschillende gebruikers aanpast. Alleen of met vrienden, de gebruikers kunnen het interieur van de auto bewerken en intuïtieve en natuurlijke vormen voor hun trip creëren. Het tweede onderdeel is de Honda-bal die communicatie over en weer tijdens het rijden mogelijk maakt. De gesloten Honda-bal biedt bestuurders een interface die reageert op stem, aanraking en beweging, voor een mens-en-voertuigcommunicatie. In de “actieve modus” gebruikt de berijder de bal om de auto te bedienen, voor een synergie tussen auto en machine als tussen een ruiter en zijn paard. De auto interpreteert met behulp van de Honda-bal de commando’s van de bestuurder en bepaalt op basis daarvan de optimale verplaatsing.

Infiniti Design San Diego (VS) introduceert een gloednieuwe, universele hulsconstructie die in drie verschillende voertuigtypes kan worden veranderd. Dit voertuig zal worden gebruikt voor de A.R.C. race (Air, Rally, Circuit), de unieke triatlonrace van het merk. Het eerste deel van de A.R.C. omvat een Formule 1 grand prix race van LA naar Las Vegas. Het tweede deel is een woestijnrace, waarbij met een terreinbuggy naar de Grand Canyon wordt gereden. Het laatste deel van de wedstrijd terug naar Los Angeles bestaat uit een radicale gymkana-achtige jet race over een parcours met virtuele pylonen. Tijdens de A.R.C. triatlon zal Infinity tevens het nieuwe futuristische HMI-systeem met de naam SYNAPTIQ introduceren. Door het verbinden van de wervelkolom van de bestuurder met de SYNAPTIQ S.U.I.T. (Symbiotic User Interface Technology) worden autorijder en machine één. Het systeem verhoogt de passie en performance tijdens het racen en zal een impact hebben op het ontwerpen van een tot de verbeelding sprekend voertuig.

Peterbilt Motors (VS) creëerde SymbiotUX, (uitspraak: “Symbiotics”). De basis van dit concept wordt gevormd door de opvatting dat de toekomst van transport zal worden gedomineerd door voertuigen die in toenemende mate op een symbiotische manier zullen samenwerken, wat zal leiden tot verbeterde efficiëntie, meer veiligheid, comfort en rijplezier. De rol van ‘chauffeur’ vormt een belangrijk aspect bij deze transformatie en zal de status en het aanzien krijgen dat lijkt op dat van piloten. SymbiotUX is een ontwerpconcept dat illustreert hoe mens-en-machine interfaces onder invloed van deze toekomstvisie en realiteit zullen veranderen. De verantwoordelijkheid van de ‘piloot op de weg’ zal toenemen; de ruimtes en raakvlakken van een voertuig in ‘piloot-modus’ zullen een doelgericht karakter krijgen om zo de rijvaardigheden te verbeteren, hetgeen leidt tot een efficiënter energieverbruik, minder ongevallen en het voorkomen van slijtage over het hele vlak.

Qoros Design Shanghai (China) introduceert Q: Qoros Qloud Qubed, een digitaal en fysiek concept waarbij het voertuig de rol van intelligente, veelzijdige persoonlijke managementassistent vervult. Q leert van de gebruiker en maakt daarvoor gebruik van de vijf zintuigen, zicht, aanraking, geur, smaak en geluid. Voor de dynamiek van de relatie tussen Q en de gebruiker werd gekeken naar hoe menselijke relaties zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Q leert de smaak en voorkeuren van de autobezitter kennen, kent diens favoriete restaurants, de plaatsen die deze regelmatig bezoekt, de muzikale voorkeuren, vrienden, familie enzovoort. Daarnaast werd Q ontworpen om de veiligheid te optimaliseren door te herkennen wanneer de gebruiker zich onverantwoord gedraagt en snel over te schakelen op de automatische rij-modus.

“De inzendingen voor dit jaar zijn bijzonder fascinerend omdat ze een beeld geven van wat onze voertuigen allemaal kunnen,” aldus Chuck Pelly, Chief Creative Officer van Intersection, Inc. “Dit jaar is een keerpunt voor de technologie van de ‘aangesloten auto’ en het is buitengewoon boeiend om te zien waar we ons over 15 jaar zullen bevinden.”

De inzendingen van de Design Challenge worden op verschillende zaken beoordeeld, waaronder comfort, aandacht voor de menselijke zintuigen en de emotionele connectie, het ecologische aspect, creativiteit van het concept, bediening en functie van het concept en herkenbaarheid van het merk. De jury bestaat dit jaar uit: Tom Matano, Executive Director van de School of Industrial Design, Academy of Art University, Stewart Reed, Voorzitter van Transportation Design, Art Center College of Design en Alexander Klatt, Voorzitter van MFA Transportation Design & Associate Professor, College bij Creative Studies in Detroit.

Naast het oordeel van de jury, krijgen designliefhebbers uit het publiek dit jaar ook de kans om vanaf 27 oktober, online op hun favoriete inzending voor de Design Challenge te stemmen. Om uw stem uit te brengen of voor meer informatie over de eerste editie van de “People’s Choice Award”, klik hier voor de website van de LA Auto Show of ga hier naar de officiële Facebookpagina van de LA Auto Show. De winnaar(s) van de beide prijzen worden op donderdag 20 november, tijdens de jaarlijkse Design LA Open House aan de pers en brancheprofessionals bekendgemaakt en voorgesteld.

Na de Open House op 20 november, vindt in de Elevate Lounge, in het centrum van Los Angeles, tussen 19.00 en 24.00 uur de Car Design Night LA party plaats. In tegenstelling tot voorgaande jaren biedt een (pers)accreditatie voor de LA Auto Show dit jaar geen toegang tot de Car Design Night LA ’14. Professionals uit de designbranche die geïnteresseerd zijn in het bijwonen van dit evenement, kunnen zich hier aanmelden bij Car Design News.

De finale-concepten zullen voor de pers en de handel tijdens de Press & Trade Days (18-20 november) prominent worden tentoongesteld in de Design Gallery van de LA Auto Show, evenals tijdens de duur van de show voor het publiek (21-30 november 2014).

De Design Challenge van de LA Auto Show wordt gesponsord door Faurecia, één van ’s werelds grootste leveranciers in de automobielbranche van stoelen, uitstootbeheertechnologieën en systemen voor interieur en exterieur. Naast Faurecia wordt Design LA mede mogelijk gemaakt door: Lacks Enterprises, Inc., Autodesk, Bose, We-Inspire en Car Design News.

Meld u hier aan voor de Press & Trade Day van de LA Auto Show en de bijbehorende Connected Car Expo. Kijk voor meer informatie op: www.laautoshow.com en www.connectedcarexpo.com.

Over de Los Angeles Auto Show en de Connected Car Expo
De Los Angeles Auto Show vond voor het eerst in 1907 plaats en de show is in Noord-Amerika de eerste, jaarlijkse grote autoshow van het seizoen. Press & Trade Days, de open dagen voor de pers en handel van de 2014 Los Angeles Auto Show®, vinden plaats tussen 18-20 november. De show is geopend voor het grote publiek van 21 tot 30 november. De Connected Car Expo (CCE) is het belangrijkste podium voor nieuwe mobiliteitsoplossingen in de automobielindustrie en vindt plaats op 18 november als onderdeel van de 2014 LA Auto Show® Press & Trade Days. De LA Auto Show wordt ondersteund door de Greater L.A. New Car Dealer Association en wordt georganiseerd door ANSA Productions. Volg de Los Angeles Auto Show op Twitter via twitter.com/LAAutoShow voor het laatste nieuws over de autoshow of kijk op Facebook op: facebook.com/LosAngelesAutoShow en meld u aan voor updates en nieuws via: www.LAAutoShow.com. Kijk voor meer informatie over CCE op: http://connectedcarexpo.com/

Hashtag: #LAAutoShow

Contactpersoon voor de media:
Breanna Buhr/Sanaz Marbley
JMPR Public Relations, Inc.
+1-818-992-4353
bbuhr@jmprpublicrelations.com
smarbley@jmprpublicrelations.com